گالف دارو - داروخانه اینترنتی

آیا حذف نان و برنج از وعده غذایی صحیح است؟

آیا حذف نان و برنج از وعده غذایی صحیح است؟

اگر شما جز افرادی هستید که قصد کاهش وزن دارد و یا جزء دسته افرادی باشید که قبلاً وزن خود را کم کرده اند شاید این جمله را شنیده باشید که حذف نان و برنج باعث لاغری میشود.

اکثر افرادی که اضافه وزن دارند و می خواهند لاغر شوند به یکدیگر توصیه می کنند که نان و برنج را حذف کنند زیرا نشاسته زیادی دارد و سبب چاقی می شود.

برنج حاوی ویتامین B، آهن و روی است که از ضعف و بی حالی بدن جلوگیری می کند.

همچنین به سلامت پوست و مو کمک فراوانی خواهد کرد‌.

رژیم غذایی لاغری باید همه گروه های غذایی را در بر داشته باشد نه اینکه بعضی از مواد را به طور کامل حذف کند در ادامه این مطلب توضیح میدهیم که آیا حذف نان و برنج از وعده غذایی صحیح است یا خیر؟

فواید رژیم غذایی حاوی برنج و نان


برخی افراد بر این باورند که با حذف نان و برنج لاغر تر می شوند.

اما ادامه ی حذف این مواد از رژیم، سبب کاهش سوخت و ساز و متابولیسم بدن خواهد شد.

بنابراین بعد از مدتی نه تنها وزن کم نمی کنید بلکه دچار استپ وزنی می شوید و روز به روز چاق تر می شوید.

نان و برنج و سایر مواد نشاسته ای علاوه بر انرژی، حاوی مواد مغذی مفیدی مانند پروتئین های گیاهی، ویتامین گروه B، روی و مقداری کسیم هستند.

بخصوص چنانچه نان و برنج با سبوس مصرف شوند و پوسته ان ها بطور کامل گرفته نشود، حاوی ویتامین های گروه B بالایی هستند.

همچنین دارای ویتامین E و فیبر غذایی زیادی نیز هستند در حالیکه مواد قندی اکثرا فقط مقدار زیادی انرژی به بدن می رسانند.

سبوس یکی از مواد غذایی مفید است که در درمان بیماری های دستگاه گوارش، اضافه وزن، فشار خون و چربی خون تاثیر بسیاری دارند.

همچنین کلسترول خون را 15 تا 18 درصد کاهش داده و از حملات قلبی عروقی و ابتلا به سرطان جلوگیری می کند.

جایگزین‌های مناسب برای نان و برنج در رژیم لاغری

حذف نان و برنج برای لاغری مشکلی ایجاد نمی‌کند به شرط آنکه جایگزین‌هایی را برای آنها در نظر بگیرید.

قبل از اینکه با هدف کاهش وزن، نان و برنج را حذف کنید ابتدا بررسی کنید که چند بار در هفته نان و برنج می‌خورید و چه مقدار کالری از آنها دریافت می‌کنید؟ در رژیم لاغری مقدار کالری دریافتی شما نقش مهمی دارد.

اکثر مردم روزانه به طور متوسط ۲۰۰۰ کالری مصرف می‌کنند.

اگر شما رژیم لاغری داشته باشید باید کالری خود را به زیر این مقدار برسانید.

البته دقت کنید که بر اساس مطالعات، زنان نباید کمتر از ۱۲۰۰ کالری و مردان نباید کمتر از ۱۵۰۰ کالری در روز مصرف کنند.

اگر بخش مهمی از کالری دریافتی شما از غلات مثل برنج و نان به دست می‌آید، بهتر است جایگزین‌هایی را برای آنها پیدا کنید.

مصرف کالری بسیار کم می‌تواند شما را از دریافت مواد مغذی محروم کرده و حتی متابولیسم شما را کند کند.

بیشتر غذاها حاوی کربوهیدرات هستند و شما به راحتی می‌توانید برای نان و برنج جایگزین پیدا کنید.

به عنوان مثال شاخص گلیسمی جو فقط ۲۸ است.

کربوهیدرات‌های سالم (پیچیده) با شاخص گلیسمی پایین عبارتند از:

• حبوبات مانند نخود، لوبیا قرمز و عدس.

• فرآورده‌های مبتنی بر سویا

این غذاها دارای شاخص گلیسمی پایینی بین ۱۶ تا ۳۲ هستند.

بسیاری از سبزیجات نیز شامل کربوهیدرات بوده و اتفاقا در رژیم‌های لاغری نیز توصیه می‌شوند.

سبزیجات سرشار از فیبر بوده و برای سلامت دستگاه گوارش نیز مفید هستند.

افزایش مصرف فیبر به کاهش وزن کمک کرده و از سلامت قلب و عروق حمایت می‌کند.


عوارض حذف نان و برنج و عدم جایگزین گزینه های مناسب برای نان و برنج

اگر نان و برنج را رژیم غذایی خود حذف کنید، تمایل به مصرف مواد قندی بیشتر می شود.

شاید اگر شما جزء دسته افرادی هستید که به مصرف هر روزه برنج در وعده ناهار عادت داشته باشید با این تجربه روبرو شده اید که در صورت عدم مصرف برنج در یک روز، مدام به سراغ شیرینی جات می روید.

مصرف مواد قندی به مقدار زیاد باعث پوسیدگی و خرابی دندان ها می شود و به دلیل جذب سریع این مواد گلوکز خون افزایش یافته و ترشح انسولین زیاد می شود تا قند خون را به سرعت پایین بیاورد در نتیجه بعد از مدتی افت قند خون و عوارض عصبی ناشی از آن بروز خواهد کرد.

مواد قندی بعد از مصرف سریعاً جذب خون می شوند به همین علت در مدت زمان کوتاهی بعد از مصرف احساس سیری می کنید.

در حالی که اگر مصرف مواد نشاسته ای را از برنامه غذایی خود استفاده کنید و آن را به طور متعادل نگه دارید، قند خون تان به تدریح بعد از مصرف بالا میرود. شما در مدت زمان بیشتری تری می توانید قند خون تان را در حالت متعادل حفظ کنید.

پس اگر برنج و نان را از برنامه غذایی حذف کنید احتمال افت قند خون در شما افزایش می یابد.

اگر مواد نشاسته ای از برنامه غذایی روزانه حذف شود، مجبورید برای تامین انرژی مورد نیاز به سراغ چربی و مواد پروتئینی بروید.

که این مصرف زیاد پروتئین و چربی مضر خواهد بود.

چربی ها حاوی مقدار زیادی انرژی هستند و تامین انرژی از چربی ها احتمال چاقی را افزایش میدهد و باعث اختلالات زیادی از جمله افزایش چربی‌های نامطلوب خون، اختلالات قلبی و عروقی، افزایش احتمال سکته و افزایش احتمال ابتلا به سرطان نیز خواهد شد.

بنابراین اگر نان و برنج را از برنامه غذایی حذف کنید چربی ها دچار سوخت ناقص خواهند شد و به جای آن که به طور کامل متابولیزه شوند و تولید انرژی کنند، کتون ایجاد می‌کنند و کتون موجود در خون افزایش می یابد و کتوزایجاد می شود که این عارضه بسیار خطرناک است و سلامت انسان را تحت الشعاع قرار می دهد.
نان و برنج و سایر مواد نشاسته ای علاوه بر انرژی، حاوی مواد مغذی مفیدی مانند پروتئین های گیاهی، ویتامین گروه B، روی و مقداری کسیم هستند.

بخصوص چنانچه نان و برنج با سبوس مصرف شوند و پوسته ان ها بطور کامل گرفته نشود، حاوی ویتامین های گروه B بالایی هستند.

همچنین دارای ویتامین E و فیبر غذایی زیادی نیز هستند در حالیکه مواد قندی اکثرا فقط مقدار زیادی انرژی به بدن می رسانند.

کربوهیدرات ها مهم ترین منابع تامین انرژی بدن هستند و حدود ۶۵ تا ۵۰ درصد کل کالری مصرفی روزانه را به خود اختصاص می دهند، از طرف دیگر، غذاهایی که حاوی نان یا برنج هستند ارزش سیر کنندگی بالایی دارند و فرد تا مدتی پس از مصرف نان یا برنج، احساس گرسنگی نمی کند بنابراین حذف این مواد نشاسته ای مفید از برنامه غذایی باعث می شود شخص احساس گرسنگی مداوم داشته باشد و دچار پرخوری شود.

با حذف برنج چقدر لاغر می‌شویم؟

گفتیم که حذف برنج سفید از رژیم غذایی برای لاغر شدن بسیار مناسب است.

اما فقط با ترک مصرف برنج شما لاغر نخواهید شد. گاهی ممکن است برنج را حذف کنید اما باز هم تغییری در وزن شما ایجاد نشود.

در واقع باید دید چه غذاهای دیگری در طی روز مصرف می‌کنید و میزان فعالیت بدنی شما چقدر است.

برای اینکه موفق شوید تنها ۰.۵ کیلو از وزن خود را کاهش دهید، لازم است حدود ۳۵۰۰ کالری بسوزانید.

اینکه با نخوردن برنج چقدر لاغر خواهید شد، همچنین به وزن قبلی شما مربوط است.

به طور کلی تحقیقات نشان می‌دهد که اگر برنج و نان سفید را از رژیم غذایی خود حذف نموده و فعالیت بدنی خود را افزایش دهید، در طی یک ماه می‌توانید کاهش وزن مشهودی را تجربه کنید.

این کاهش وزن می‌تواند برای بعضی از افراد ۲ کیلو و برای برخی دیگری ۵ کیلو یا بیشتر باشد.

در واقع عوامل دیگری هم موثر هستند که به آنها اشاره کردیم.


ثبت نظر